Saturday, 26 June 2010

Gaza; bukan ghazal.

malam kelmarin, aku ronda ronda dok browse browse semua page yang ada dekat internet ni. dah dasar bosan takde kerja. ternampak aku dekat satu wallpost lelaki ni. dia link kan video documentary pasal budak budak kecil Palestine. terkedu aku tengok documentary tu. naik nangis juga ah aku tengok benda tu. aku dok ulang ulang banyak kali siap download nak tunjuk dekat budak budak kerja aku. teruja sebab terkedu.

lepas dah download, dah khatam tengok video video tu banyak kali, dalam kepala aku asyik fikir pasal orang perang je tak sudah. hilang segala benda bodoh yang aku selalu fikir. tapi tak lama pun hilang nya tu, kejap kang dah terfikir balik pasal kenapa eyelid aku tinggi sebelah. kejadah ni??

balik topik gaza balik,


dalam documentary tu memang banyak ah benda benda macam ni dia tunjuk. cubalah fikir, macam mana budak budak kecil halus tak pejal semua tu boleh tahan dengan bneda benda macam ni? macam mana diorang nak hidup macam dulu balik? ape ke kejam benor orang Israeli ni eh?

sampai ke budak kecik macam ni pun nak di bunuh nya? tak sempat nak belajar cakap lagi dah kena bunuh? tak sempat nak buat kawan lagi. tak sempat nak kenal mak bapak lagi. astarafirullahalazim.

dah elok elok dah dapat baka muka handsome handsome comel gagah mantap semua tapi semua nya pun bakal menerima nasib yang sama juga. semua pun masuk pasukan militan Hamas atau Islamic Jihad jadi tentera berani mati yang dok letup letup kan badan sendiri dengan bom jadah semua.

yang mana akhirnya semua pun akan jadi sebegini. mak hilang anak, bapak hilang waris, adik hilang abang, bini hilang laki, gf hilang bf and the list continue.

al-fatihah.

1 comment:

Sendra said...

the best entry kau pernah buat sebab ia meaningful..tidak meaningless macam selalu.LIKE.